Državna zastava

Velja za enega od državnih simbolov in jo izobešamo v znak pripadnosti državi ob državnih praznikih, športnih in kulturnih prireditvah, mednarodnih dogodkih… Pravilno razmerje stranic slovenske zastave je 1:2.

Najpogostejše velikosti so 70×140 cm in 100×200 cm, ki so primerne predvsem za stanovanjske hiše in nižje objekte. Seveda pa vam lahko izdelamo tudi zastavo v poljubni velikosti. Pri izdelavi uporabljamo poseben, za zastave namenjen material zastavolin –  100% poliester z mrežasto strukturo. Le-ta ima pomembno vlogo pri življenjski dobi zastave predvsem iz dveh razlogov:

  • v deževnih razmerah omogoča hitro odvajanje vode ( vlažna zastava je bistveno lažja, kar pomeni manjše sile teže na točki vpetja na drogu
  • v vetrovnih razmerah  omogoča večjo prepustnost vetra (upor vetra je bistveno nižji, kar pomeni manjše sile na točki vpetja na drogu)

Pri izdelavi zastav uporabljamo sublimacijsko tehniko tiska – poliesterska vlakna so obarvana globinsko z UV zaščito, kar zagotavlja obstojnost barv skozi celotno življenjsko dobo.

Slovensko zastavo lahko izobešamo tudi v kombinaciji z zastavo EU in zastavami tujih držav, vendar moramo pri tem upoštevati določena pravila. Pri postavitvi moramo biti pozorni na vrstni red časti. Gledano s strani opazovalca, mora biti zastava RS vedno izobešena na levi strani. Edino v primeru izobešanja treh zastav (primer slovenske, evropske in tuje države) je častno mesto slovenske zastave v sredini. Za lažjo predstavo smo pripravili tudi grafični prikaz različnih možnosti postavitve zastav po protokolarnih pravilih.

 

 

Galerija – državne zastave

Slovenska zastava
Zastave - OKRAS d.o.o.